пятница, 5 июня 2015 г.

«Усі тварини рівні, але деякі тварини рівніші за інших» (за твором Дж. Орвелла «Скотоферма»)



«Скотоферма» Джорджа Орвелла – це сатирична повість-антиутопія, у якій в алегоричній формі змальовано події у Росії першої половини двадцятого століття. Так, повстання тварин проти містера Джонса – це пародія на Велику Жовтневу соціалістичну революцію 1917-го року, битви під корівником та біля млина є метафоричними зображеннями громадянської та Другої світової воєн, а продаж деревини Фредерікові, який пізніше напав на ферму, можна порівняти з пактом Молотова-Ріббентропа. У творі також простежуються натяки на штучно організований голод 1932 – 1933 років: постійне зменшення харчових пайків для робочої худоби, відбирання яєць у курей, приховування істинної ситуації від сусідів («Наполеон велів засипати піском спустілі засіки, а зверху замаскувати залишками зерна й борошна»).

Кожна тварина у повісті символізує або певну історичну особистість того часу, або цілий прошарок радянського суспільства. Скажімо, старий кнур Майор з його вченням та закликами до боротьби дуже схожий на Володимира Ілліча Леніна, а поклоніння його черепу – на ритуали біля Мавзолею; в образі жорстокого, хитрого і деспотичного кабана Наполеона, який захопив одноосібну владу на фермі і запровадив культ власної персони, вгадується Йосип Сталін; кабан Сніжок, один з лідерів повстання і чудовий оратор з безліччю прекрасних ідей, який, на жаль, не зумів зібрати навколо себе достатньої кількості посіпак і був вигнаний з ферми, є уособленням «ворога народу» Льва Троцького, також висланого за межі СРСР; в образі кабана Вискуна, який постійно і невтомно возвеличував Наполеона та прославляв нові порядки, втілено народні комітети з їхніми хвалебними промовами про щасливе життя простих громадян завдяки невсипущій турботі про них мудрих і самовідданих керівників; люті і безжалісні пси, готові заради ситого життя виконати будь-яку волю свого господаря, – це народний комісаріат внутрішніх справ (НКВС), який здійснював криваві розправи над непокірними та неугодними; фермери Пількінгтон та Фредерік уособлюють Черчілля та Гітлера відповідно. 

Інші тварини зображують простий народ. Кінь Боксер – це наївний і невибагливий трудівник-передовик, символ стаханівського руху («Я буду працювати ще більше»), він свято вірить у свого Вождя («Наполеон завжди правий»); кобила Кловер – розчарована прибічниця нових порядків, яка, однак, розуміє, що тепер уже від них нікуди не подітися; кобилка-красуня Моллі – прихильниця колишнього імперського устрою, «зрадниця», яка врешті-решт втікає на іншу ферму, щоб жити у звичних для неї умовах; старий осел Бенджамін – похмурий скептик, який (можливо, єдиний з усіх) розуміє справжній стан речей і тверезо оцінює ситуацію, однак вважає за краще мовчки спостерігати за подіями; ворон Мозус своїми проповідями про Льодяникову гору дуже нагадує священика, чия ідеологія була недоречною у ті часи і тому не сприймалася населенням; кішка – це особа, яка добре живе за будь-якої влади, оскільки зводить контакти з нею до мінімуму; кури – нижча ланка, з якою взагалі можна не рахуватися; овечки – натовп недалеких, нездатних думати власними мізками людей, якими дуже легко маніпулювати, оскільки вони вірять усьому, що їм кажуть, з готовністю підтримують будь-які проголошені ідеї і бездумно повторюють вбиті у їхні голови чужі безглузді гасла. 

У своїй повісті Дж. Орвелл блискуче описав усі стадії, які пройшов Радянський Союз на шляху свого розвитку: від ідеалів революції і віри у світле майбутнє до тиранії, самодурства і повного гноблення народу, від ідеї загальної рівності до диктатури і тоталітаризму. Однак чи можна стверджувати, що цей твір є алегорією лише на радянську владу? Відповідь очевидна: звичайно, ні! Сюжет «Скотоферми» універсальний і підходить до будь-якого часу і до будь-якого суспільства, у якому є хоча б натяк на ієрархію. Ця чудова притча є пародією на будь-який політичний режим, який мав місце у минулому, існує зараз чи чекає на нас у майбутньому. Монархія, демократія, комунізм – яка різниця? Суспільство завжди жило, живе і буде жити за однаковими законами. Завжди існуватимуть можновладні свині (президенти, вожді, монархи, міністри, генсеки), пси, які охороняють цю владу (міліція, поліція, армія), овечки, які підтримують будь-які виголошувані ідеї та втілювані програми (дрібні чиновники, члени партій), чесні трудяги-коні, які забезпечують еліту усіма життєвими благами (працівники бюджетних сфер) і далекоглядні осли, які все знають і все розуміють (письменники, філософи, творчі люди). Так буде завжди, і не допоможе ні черговий переворот, ні чергова революція. Усі добрі наміри, усі життєстверджуючі гасла і заповіді врешті-решт перетворяться на струнку, цільну ієрархію. 

Рівність – це утопія, казка, міраж. Завжди знайдеться «свиня», яка почне перетягувати ковдру на себе і прагнути вивищитися над іншими. Вона здобуватиме владу всіма правдами і неправдами, навіть силою. Змінюватимуться пріоритети, переписуватимуться закони, розповсюджуватимуться висмоктані з пальця звіти і статистичні дані, даватимуться обіцянки, які ніколи не виконуватимуться... Верхівка як сир у маслі катається, прості ж смертні трудяться все більше і більше, а віддачі отримують все менше і менше. І начебто деякі з них і підозрюють, що щось не так, що живуть вони з дня на день не краще, а гірше, але... продовжують грати в мовчанку, боячись висловити власну думку. А тим, хто все ж таки ризикне це зробити, одразу ж затуляють роти. Трапляються, щоправда, і такі громадяни, які, незважаючи ні на що, продовжують вірити у світле майбутнє і працювати з потроєною силою, однак таких альтруїстів небагато. Значно більше тих, хто, не будучи наділеними глибокими розумовими здібностями, з апетитом пережовують і з готовністю проковтують будь-яку інформацію, яку підкидає їм уряд. 

Тому, на жаль, маємо те, що маємо: усі рівні, але деякі «рівніші» за інших. І нічого не зміниться доти, доки при владі стоятимуть «свині», за яких голосуватимуть «барани». Сумно, але це правда.

Комментариев нет:

Отправить комментарий