воскресенье, 7 июня 2015 г.

Педагогічний відбір казок для читання (розповідання) дітям дошкільного віку



       Народна казка, витримавши перевірку часом, дійшла до нас у тій формі, в якій вона передавалась від покоління до покоління. Проте з величезної кількості фольклорного матеріалу, постійно створюваного усною народною творчістю, збереглося лише небагато вибраних текстів. І це не випадково. Напевно, справа в тому, що у цих казках міститься щось потрібне дитині, те, що може їй допомогти. Тому важливо читати (розповідати) дітям перш за все народні казки або казки, створені при безпосередньому контакті з носіями народної культури (наприклад, казки братів Грімм, О.Пушкіна), історії, які вже довели свої виховні і пізнавальні властивості. За дослідженнями вчених Університету західного Іллінойсу, які вивчили 168 казок, п’ятьма найпопулярнішими дитячими казками виявилися «Попелюшка», «Білосніжка», «Спляча красуня», «Червона Шапочка», «Гензель і Гретель».

       Проте вихователеві завжди слід пам’ятати про педагогічний відбір казок (як і будь-яких інших художніх творів): найцінніша з них не справить великого враження і не дасть бажаного педагогічного ефекту, якщо діти її не зрозуміють, коли мова або сюжет казки складні, малодоступні для дітей певного віку (наприклад, діти найменшого віку легко сприймають простенькі казки про тварин, а фантастичні казки для них складні і малозрозумілі). Казки повинні сприяти формуванню у дітей позитивних якостей, тому не придатні для використання ті з них, які можуть викликати почуття страху, пасивність, грубість, агресію та інші негативні риси. Не слід також переобтяжувати маленьких дітей розповідями великої кількості казок.

       Багатство рідної мови пізнається дошкільниками через літературу за принципом «від простого до складного». Найважливішим показником складності для дітей слугує довжина речень (чим молодшою є дитина, тим коротшими повинні бути речення). Не менш важливою є також насиченість певними частинами мови. Для найменших (до року) – це дієслова й іменники. Для дітей старшого віку речення вже можуть містити прикметники, прислівники та інші частини мови.
       Мова казок повинна бути простою, але в той же час образною і наочною. І, найголовніше, зрозумілою даній віковій групі. Відповідно до закону сприйняття інформації, якщо на одній сторінці трапляється як мінімум п’ять незнайомих чи незрозумілих слів, вважайте, що читали даремно – у дитячій пам’яті нічого від прослуханого не залишиться.

       Малий життєвий досвід і невеликий обсяг знань дошкільників, конкретність їх мислення, емоційність і вразливість зумовили те, що кращі казки для них відзначаються ясністю ідеї, мають динамічний сюжет, просту, чітку композицію. Персонажі казок для дошкільнят мають прості характери: добрий і злий, працьовитий і лінивий, правдивий і брехун, хоробрий і боягуз. Герої показані в дії, в русі. Діалоги в творах теж короткі, виразні.
       Діти-дошкільнята жваві, рухливі, життєрадісні, у їх діяльності переважає гра, в процесі якої вони фантазують. Тому їм потрібні також казки для гри, інсценізацій, для розвитку творчої уяви, почуття гумору.
       Підбираючи казки для читання дошкільникам, вихователь повинен враховувати всі особливості сприймання і мислення, пам’яті й уваги, розвитку логіки і мови, а також специфіку інтересів і потреб дітей конкретної вікової категорії.

       Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі» для читання і розповідання дітям рекомендовано такі казки (в залежності від вікових періодів розвитку):
       *ранній вік (1-3 роки) – народні казки: «Курочка ряба», «Ріпка», «Колобок», «Рукавичка»;


       *молодший дошкільний вік (3-5 років) – народні казки: «Лисиця і глечик», «Півник і двоє мишенят», «Цап та баран», «Коза-дереза», «Кривенька качечка», «Котик і півник», «Теремок» (російська), «Гуси-лебеді» (російська), «Двоє жадібних ведмежат» (угорська), «Троє поросят» (англійська), «Сорока» (латиська), «Два ледарі» (татарська);
       літературні казки: Брати Грімм. «Горщик каші»; Борис Грінченко. «Зайці та жаби»; Наталя Забіла. «Про півника і курочку», «Бджолина перемога»; Роман Завадович. «Як кущик і павучок віддячилися мишці»; Самуїл Маршак. «Казка про дурне мишеня», «Казка про розумне мишеня»; Шарль Перро. «Червона Шапочка»; Микола Стеблина. «Як дядько небо виправ»; Василь Сухомлинський. «Для чого півневі гребінець», «Їжачок і світлячок», «Два метелики», «Найгарніша мама», «Велике і мале», «Жаба, що співала по-журавлиному», «Як починається осінь», «Як зайчик грівся взимку проти місяця», «Зайчик і горобина», «Шпак прилетів»; Лев Толстой. «Три ведмеді»; Костянтин Ушинський. «Козенята та вовк»; Юрій Федькович. «Лис та качка»; Іван Франко. «Ріпка», «Лисичка і рак»; Корній Чуковський. «Мийдодір», «Телефон», «Айболить»;


       *старший дошкільний вік (5-6/7 років) – народні казки: «Лисичка-сестричка і Вовк-панібрат», «Пан Коцький», «Солом’яний бичок», «Мудра дівчина», «Закопане золото», «Хліб і золото», «Дідова дочка і бабина дочка», «Телесик», «Котигорошко», «Кирило Кожум’яка», «Царівна-жаба», «Язиката Хвеська», «Снігуронька» (російська), «Сестриця Оленочка і братик Іваночко» (російська), «Три доньки» (татарська), «Хавеле» (єврейська), «Легкий хліб» (білоруська);
       літературні казки: Ганс-Крістіан Андерсен. «Дюймовочка», «Непохитний оловяний солдатик»; Брати Грімм. «Мішок хитрощів», «Бременські музики»; Микола Вінграновський. «Гусенятко»; Оксана Іваненко. «Кульбабка», «Бурулька», «На добраніч»; Редьярд Кіплінг. «Слоненя», «Рікі-Тікі-Таві»; Михайло Коцюбинський. «Брати-місяці»; Астрід Ліндгрен. «Малюк і Карлсон» (уривки); Андрій Мястківський. «Казочка про яблуню»; Микола Носов. «Пригоди Незнайка та його друзів» (уривки з книги); Шарль Перро. «Попелюшка», «Хлопчик-мізинчик»; Олександр Пушкін. «Казка про рибалку та рибку»; Олена Пчілка. «Журавель та чапля»; Вадим Скомаровський. «Горобець-горобчик»; Василь Сухомлинський. «Сьома дочка», «Фіалка і бджілка», «Зайчик і місяць», «Пелюстка і квітка»; Лев Толстой. «Батько й сини»; Микола Трублаїні. «Про дівчинку Наталочку та сріблясту рибку»; Леся Українка. «Біда навчить»; Іван Франко. «Заєць і їжак», «Лисичка і журавель»; Корній Чуковський. «Тарганисько», «Федорине горе».


       Слід зазначити, що даний перелік рекомендованих для дітей дошкільного віку казок є орієнтовним, про що й указано в програмі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий